De allereerste 16 Dorpentocht werd in 1980 georganiseerd. De in Joure opgerichte fietsclub ’n Toerist bestaande uit beroemde Jousters zoals Rob van Terwisga, Sjouke Kuindersma, Eeltje Brattinga, Jaring Mol, André Terra, Herman Kleinsmit, Ynte Kuindersma, Jelle van Delden en vele anderen maakten er ieder jaar weer een waar fietsspektakel van. Fietsend genieten van mooie routes, gezellige live muziek en een gezellige afsluiter in de Midstraat (Hoofdstraat van Joure)

Door toedoen van onder andere het teruglopende deelnemer aantal, werd de organisatie eind jaren 90 overgedragen aan SC Joure. Vanaf dit moment was start en finish gekoppeld aan het sportterrein waardoor ook extra voorzieningen als kleedruimten, sanitair en ruime parkeergelegenheid kon worden geboden.

16 Dorpentocht historie

Fietsclub ’n Toeris’t Joure begin jaren 80

Door het steeds lastiger kunnen werven van vrijwilligers en het steeds strenger worden van de regels waaraan een tocht dient te voldoen, is in 2007 de laatste tocht verreden vanuit de organisatie SC Joure. In 2015 is het stokje weer opgepakt. Deze keer door een stel Jouster fietsvrienden die de tocht hebben gemist als opwarmer naar bijvoorbeeld de 11 Stedentocht en daar kwam bij dat deze tocht echt bij Joure hoort. Er werden wat wijzigingen doorgevoerd aan de routes (veiliger, mooier) en er moest worden voldaan aan de hoogste kwaliteitseisen van de NTFU. Verder moest een groot deel van de oude charme van de tocht in ere worden hersteld! Gezelligheid, prima verzorging en mooie routes. Vanaf 2015 werd de tocht ook gekoppeld aan het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF Kankerbestrijding). De netto opbrengst van de tocht komt ieder jaar ten goede aan dit belangrijke doel. Van 670 deelnemers in 2015 naar bijna 1300 deelnemers in 2016 en 1670 deelnemers in 2017, hopen wij dit jaar richting de 2000 fietsliefhebbers te mogen verwelkomen! Door de NTFU wordt onze tocht inmiddels gewaardeerd met het predicaat “Extra goed geregeld”.

Wij hopen nog vele jaren deze mooie klassieker te mogen organiseren!